Khan Jamal -
Khan Jamal

Wikipediasta, ilmaisesta tietosanakirjasta

Syntymänimi
Warren Robert Cheeseboro
Syntynyt
(
23.7.1946
)
23. heinäkuuta 1946
Jacksonville, Florida , Yhdysvallat
Kuollut 10. tammikuuta 2022
(10.1.2022)
(75-vuotias)
Philadelphia , Pennsylvania , Yhdysvallat
Genret Jazz
Instrumentit vibrafoni , marimba , lyömäsoittimet
aktiivisena
1960-2022
Tarrat Estejuoksu
Liittyvät toimet
Byard Lancaster , Sunny Murray
. "

Aikainen elämä

Warren Robert Cheeseboro syntyi Jacksonvillessä, Floridassa , 23. heinäkuuta 1946. Hänen isänsä Henry McCloud työskenteli yrittäjänä; hänen äitinsä Willa Mae Cheeseboro oli askelpianisti . Hän varttui Philadelphiassa ja aloitti vibrafonin soittamisen teini-iän loppupuolella 1960-luvun puolivälissä. Jamal osallistui Granoff School of Musiciin ja Combs College of Musiciin .

Ura

Jamal soitti ensimmäisen kerran Cosmic Forces -nimisessä ryhmässä 1960-luvun loppupuolella. Hän soitti myös The Sun Ra Arkestran kanssa . Poistuttuaan ryhmästä hän liittoutui useiden muiden sen entisten jäsenten kanssa soittaakseen Sunny Murrayn Untouchable Factorin kanssa.

Dogtown/Brewerytown.

Omien ryhmiensä johtamisen lisäksi Jamal on esiintynyt 1980-luvulla Ronald Shannon Jacksonin Decoding Societyn, Joe Bonnerin , Billy Bangin , Charles Tylerin ja muiden kanssa. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa oli Drum Dance to the Motherland , live-tallennus , joka pidettiin pienessä kahvilassa hänen kotikaupungissaan ja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1973. Eremite Records julkaisi sen uudelleen vuonna 2020, ja levy-yhtiö kuvasi sitä "legendaarisimmaksi yksityiseksi levyksi". 1970-luvun press underground jazz -albumi". Toinen Jamalin sooloalbumi, Infinity (1984), julkaisi uudelleen Jazz Roomin vuonna 2021, ja WBGO nimesi sen "hengelliseksi jazziksi" .

Jamalin tyyli yhdisti kaksi vastakkaista muotoa free jazz ja jazz fusion . Hänet tunnettiin myös tilojen ja tunnelmien vaihtamistaidosta sekä monipuolisesta musiikista. Hän esiintyi usein Vision Festivalilla .

Henkilökohtainen elämä

Jamalilla oli kaksi poikaa: Khan II ja Tahir. Hän kuoli 10. tammikuuta 2022 Chestnut Hillin sairaalassa Philadelphiassa . Hän oli 75-vuotias ja kärsi munuaisten vajaatoiminnasta ennen kuolemaansa.

Diskografia

Nimi vuosi julkaisu
Rumputanssia isänmaalle 1972 Koirakaupunki
Anna tunnelmaa 1974 Palmu 10
Joki 1978 Philly Jazz 1002, Bill Lewis
ääretön 1984 Con'brio 001; Varasto 278; Jambrio 1001; Jazzhuone 006
Tumma soturi 1984 Estejuoksu
Kolme 1985 SteepleChase Pierre Dørgen ja Johnny Dyanin kanssa
Matkustaja 1985 Estejuoksu
Ajatellen sinua 1986 Storyville 4138
Puhu helposti 1988 Gazell 4001
Älä ota Ei! 1989 Varastossa ST-CD-20
Lyömäsoittimet ja jouset 1997 CIMP
Kuubalainen laulu 2000 Jambrio 1002
Balafon-tanssi 2002 CIMP
Viileä 2002 Jambrio 1008
Mikään ei ole väärin 2003 CIMP Odean Popen kanssa
Musta tietoisuus 2005 CIMP
Paluu maanpaosta 2005 Diskografi 6124582
Tuli ja vesi 2007 CIMP Dylan Taylor -bassolla
Coltranen vaikutelmia 2009 Estejuoksu

Viitteet

  1. Wynn, Ron (1994), Ron Wynn (toim.), All Music Guide to Jazz , M. Erlewine, V. Bogdanov, San Francisco: Miller Freeman, s.  370–371 , ISBN 978-0-87930-308-2
  • Chinen, Nate (11. tammikuuta 2022). "Khan Jamal, vibrafonisti, joka yhdisti free jazzia ja fuusiota henkisesti, on kuollut 75-vuotiaana . " WBGO
    . Haettu
    13. tammikuuta
    2022
    .
  • Cook, Richard ; Brian Morton (2008) [1992]. Penguin Guide to Jazz Recordings . The Penguin Guide to Jazz (9. painos). New York: Pingviini. s. 762–763. ISBN 978-0-14-103401-0.
  • Ruiz, Matthew Ismael (12. tammikuuta 2022). "Khan Jamal, vibrafonisti, joka yhdisti free jazzia ja fuusiota henkisesti, on kuollut 75-vuotiaana . " Pitchfork
    . Haettu
    13. tammikuuta
    2022
    .
  • "Khan Jamal – Albumin diskografia" . AllMusic
    . Haettu
    12. tammikuuta
    2022
    .
  • Laing, Ralph (1981). Jazz Records: The Specialist Labels . 2 . Jazzmedia. p. 413. ISBN 978-87-88043-01-3.
  • Lord, Tom (1992). Jazz-diskografia . Lord Music Reference. p. J-86. ISBN 978-1-881993-01-8.
  • "Khan Jamal - Tekijät" . AllMusic
    . Haettu
    12. tammikuuta
    2022
    .